Be my Valentine

ZWOLLE – Liefde is veel meer dan alleen handen vasthouden en zoenen. Het is ook houden van, graag bij iemand zijn, blij worden als je de ander ziet. De valentijnsactie in de Zwolse Thorbeckegemeenschap toont aan dat deze dag zich uitstekend leent om een ander de vriendschap te verklaren.

,,De meeste rozen en lollies met kaartjes worden uitgedeeld aan vriendinnen. In veel minder gevallen gaat er er om om iemand te laten blijken dat je verliefd op hem of haar bent”, zegt biologie-docent Gerjan Petter. Hij is er trots op dat de leerlingenvereniging van Thorbecke er elk jaar in slaagt deze valentijnsactie te houden. ,,De rozen worden voor 75 cent ingekocht en voor 1 euro verkocht. Dan kan iemand zo’n roos kopen en met een kaartje erop laten bezorgen”.

Rood hoofd
De bezorging wordt gedaan door een tiental leerlingen uit verschillende klassen en variërend in leeftijd van 13 tot 18 jaar. Hierbij wordt een ‘overvaltechniek’ gehanteerd. Na een klop op de deur stapt de 13-jarige Iris van Gelderen uit Dalfsen kordaat een klas binnen. De docent stopt zijn les, waarna Iris drie namen opleest en de rozen aan de gelukkigen uitdeelt. Hier en daar een rood hoofd, toch wat ongemakkelijk om zo’n blijk van waardering in een volle klas te krijgen. Meer dan een ‘Ja heel erg leuk!’, komt er als reactie dan meestal ook niet uit.

Jaloers?
Van de 1800 leerlingen van Thorbecke krijgen zo’n 335 op deze Valentijnsdag een roos of lolly. Geeft dat nooit jaloerse blikken? Iris, die in de Valentijncommissie zit: ,, Nee hoor, de meeste mensen vinden het niet erg dat ze niks krijgen.” Zelf heeft ze twee lollies van een vriendin gekregen. Bij de organisatie van zo’n dag komt nog heel wat kijken: ,,Het is best wel lastig. Je moet het allemaal bestellen en verkopen en genoeg inkopen.  En roosters maken, zodat je iedereen op de dag zelf op de goede plek kunt vinden”.