Drakenbootrace

De race op donderdag 28 september met de drakenboten begint in de Stadsgracht om 15.00 uur. De wedstrijdleider geeft met een schot het officiële startmoment aan, dat wordt gevolgd door de trommelaar. De start is belangrijk, daarom is concentratie een vereiste. Het komt aan op inzet, kracht en op  teamspirit.

De drakenboot van twaalf meter lang en ruim een meter breed is versierd met een drakenkop. Voorop de boot staat een stoel met een grote trom voor de trommelaar. Een team bestaat uit tien bemanningsleden, de zogenaamde peddelaars en een trommelaar. De stuurman wordt door de organisatie beschikbaar gesteld. Elk deelnemend team levert dus 11 mensen. De peddelaars zitten met zijn tweeën naast elkaar op de bankjes in de boot. De stuurman staat achter op de boot en bestuurt de drakenboot met een stuurpeddel.

De voorste twee peddelaars geven het tempo en ritme aan. De trommelaar zit vooraan en slaat op het tempo van de voorste peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Daarom is varen met een drakenboot een uitstekende teamsport; samenwerking is de basis.

Bij een wedstrijd met een drakenboot is de vaarafstand meestal een afstand van circa 200 tot 250 meter. Officiële wedstrijden worden gevaren over afstanden van 250, 500 en 1.000 meter. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid behalen van ongeveer 17 km per uur.

Afbeeldingsresultaten voor drakenbootrace zwolle