MEP

MEP, met Ali Asel Farhad, Daniel Lugies, Carlijn van Helden, Lars Dokter en als commissievoorzitter was Stefan Schuuring aanwezig.

Het is dit jaar ook weer een mooie conferentie geweest. Het was dit jaar niet zo gemakkelijk om een delegatie bij elkaar te krijgen, maar met veel inzet van Stefan is het dit jaar toch weer gelukt.

Op donderdag tijdens de openingszitting kwamen er van alle delegaties mooie filmpjes voorbij, waarbij wel duidelijk werd dat er voorkeur is voor bepaalde liedjes. Een liedje was bij drie delegaties  onder de beelden gemonteerd. Daarna was het tijd voor de kanotocht met de commissies.  Gelukkig is er dit jaar niemand in het water gevallen, dan naar het gastgezin en ‘s avonds nog meer kennismakingsspelletjes op het Celeanum.

Vrijdag begint het echte werk, dan moet er een resolutie opgesteld worden en dat is hard werken. Leerlingen van de 15 scholen uit de provincie Overijssel gunnen zich maar weinig tijd om de lekkere broodjes die ze krijgen, op te eten. De resolutie moet af. Carlijn vertelde ook dat zij nog door zijn gegaan, nadat  het inlevertijdstip al was verstreken. Daarna is er ‘s avonds tijd om te lobbyen en voor gezelligheid.

Zaterdag is het officieel. Alle leerlingen in een mooie jurk, een pak of een net overhemd en  discussiëren maar. Dit jaar werd er gesproken over duurzaamheid, de opkomst van populistische partijen, persvrijheid en de relatie tussen de EU en Rusland. Dit leverde mooie discussies op. Het is wel een hele lange zitting in de mooie stoelen van het Provinciehuis en je zag ook wel dat het voor leerlingen en voor sommige docenten wel eens moeilijk was om zo lang stil te zitten. Nadat alle resoluties behandeld zijn en wanneer er over gestemd is, blijken er dit jaar veel resoluties te zijn aangenomen en dat is leuk, zeker voor de leerlingen die hier heel goed over hebben nagedacht. Na deze vergadering sluit een Statenlid de vergadering af met de hoop dat leerlingen zich blijven inzetten voor de democratie. Commissievoorzitters sluiten altijd de vergadering met een ludieke resolutie en daarna gaan de docenten naar het TAK om daar te kijken welke leerlingen naar de landelijke conferentie gaan van het MEP in Den Haag. Deze conferentie stond onder druk, omdat er te weinig financiële middelen voor waren, maar wat blijkt. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn er veel aankomend raadsleden gekozen die hun eerste schrede in de volksvertegenwoordiging bij het MEP hebben opgedaan. Dit was in ieder geval voor de overheid een reden om nog een keer subsidie aan het MEP te geven.

Tijdens de nationale conferentie zal Carlijn van Helden van de Thorbecke scholengemeenschap in de delegatie van Overijssel plaatnemen. De conferentie duurt dan een week, waarbij de commissievergaderingen in een van de provinciehoofsteden plaatsvinden en op woensdag gaan zij naar Den Haag en zullen daar in zowel in  de Eerste als in de Tweede Kamer vergaderen. Deze conferentie is van 23 tot 29 september.

Yvonne Vetman en Jantien van ‘t Hof