Onderwijs buddy’s gezocht op Thorbecke SG

Buddy’s – op zoek naar extra hulp voor leerlingen bij thuisonderwijs.

Vanaf maandag 16 maart zijn de scholen in Nederland gesloten en zijn docenten en leerlingen bezig met onderwijs op afstand, zogenaamd ‘thuisonderwijs’. Op de persconferentie van het kabinet d.d. 21 april is duidelijk geworden dat deze situatie in ieder geval t/m 1 juni zo blijft.

Dit thuisonderwijs gaat niet alle leerlingen even goed af. Daarom zoeken we extra hulp om juist deze groep leerlingen extra te begeleiden. We zoeken vrijwilligers, buddy’s.

Starten met thuisonderwijs

Vanaf maandag 16 maart kunnen leerlingen online hun opdrachten vinden, uitlegfilmpjes van docenten bekijken en live video-lessen van docenten volgen. Leerlingen maken hier dankbaar gebruik van, maar niet voor ieder kind is het volgen van thuisonderwijs even gemakkelijk.

Wat is er aan de hand?

Effectief thuisonderwijs vraagt om structuur aanbrengen in de dag van een kind en mensen om je heen die je helpen en motiveren. Dit is niet voor alle leerlingen vanzelfsprekend. Sommige leerlingen hebben ouders die momenteel dag en nacht in vitale beroepen werken. Andere leerlingen wonen in een klein huis met veel broers en zussen en kunnen zich lastig concentreren. Er zijn leerlingen wiens ouders weinig ondersteuning kunnen bieden, bijvoorbeeld omdat ze niet zo goed Nederlands spreken en daardoor geen vragen over het schoolwerk kunnen beantwoorden. En er zijn leerlingen die om andere redenen zichzelf niet de structuur en zelfdiscipline op kunnen leggen die nodig is voor effectief thuisonderwijs.

Wij zoeken hulp!

Onze docenten doen er alles aan om deze leerlingen te bereiken en hen extra hulp te geven. Daarnaast nemen mentoren regelmatig contact op met hun mentorleerlingen. Maar toch krijgen we een aantal leerlingen niet goed aan het werk. We denken dat voor deze leerlingen contact met een vaste coach, een buddy, effectief zou kunnen zijn. Door regelmatig te (video-)bellen, krijgen deze kinderen meer aandacht en kunnen we ze helpen bij het indelen van de dag en het plannen van schoolwerk. Onze docenten en mentoren kunnen dat niet alleen. Daarom zoeken we hulp!

Buddy: 3 keer in de week (video-)bellen met een leerling

We zoeken buddy’s: vrijwilligers die 3 keer in de week ongeveer een half uurtje willen (video-)bellen met een van onze leerlingen.

Onze leerlingen zijn in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar en volgen onderwijs op mavo, havo of atheneum niveau. Als buddy geef je algemene ondersteuning. Je maakt een praatje, stelt vragen en helpt een leerling bij het maken van een planning. Later in de week check je of het gelukt is om de planning te volgen. Misschien help je ook gewoon door even wat woordjes te overhoren of een vraag over een schoolvak te beantwoorden. De behoefte is per leerling natuurlijk anders.

Hoe gaan we dat regelen?

Mentoren weten precies welke leerlingen gebaat zouden zijn bij de hulp van een buddy. Na toestemming van de leerling en zijn ouder(s)/verzorger(s) gaan we de leerling koppelen aan een buddy.

We vragen ouder(s)/verzorger(s)/docenten en overig personeel/ oud-leerlingen/stagiairs om ons te helpen. Als u denkt dat u ons zou kunnen helpen, dan kunt u op onderstaande link klikken. U kunt uw naam en een paar andere gegevens invullen.

Daarna nemen we contact met u op. U krijgt verdere uitleg, aanwijzingen en tips. Zodra er leerlingen zijn met een hulpvraag, koppelen we u aan een leerling en kunt u aan de slag als buddy.

Wat zou het mooi zijn als we zo de leerlingen die dat nodig hebben net wat meer hulp en ondersteuning kunnen geven in deze rare tijden!

Met vriendelijke groet,

Lieke Tromp, Schoolleider Thorbecke Scholengemeenschap