Mavo, havo of atheneum

Mavo, havo of atheneum?

Op Thorbecke zijn er vier verschillende brugklassen: 1 mavo, 1 mavo/havo, 1 havo/atheneum en 1 atheneum. De brugklas duurt bij ons maximaal twee jaar. Die twee jaar gebruiken we om te kijken of het niveau bij je past. Na klas 2 ga je naar een niveauklas:  3 mavo, 3 havo of 3 atheneum. In ieder geval op het goede niveau voor jou. En dat is belangrijk. Want zit je op de juiste plek, dan ga je met meer plezier naar school en is de kans op slagen het grootst.

Mavo

Heb je een mavoadvies gekregen van de basisschool? Dan ga je naar een mavo/havoklas. Heb je een mavoadvies en leerachterstanden, dan kan je plaatsnemen in een kleine mavoklas. Zo krijg je de aandacht en ondersteuning die je nodig hebt. In de bovenbouw heb je meestal les in het leerwerkhuis. Een overzichtelijke en flexibele lesomgeving, speciaal voor de mavo. Ook heb je in 3 en 4 mavo keuzewerktijd. Die tijd vul je met vakken waar jij behoefte aan hebt. De mavo duurt in totaal vier jaar. Daarna kan je een mbo-4-opleiding gaan doen of doorstromen naar de havo.

Havo

Als je een havoadvies hebt gekregen van de basisschool kom je bij ons in een ‘dakpanklas’. Dat is mavo/havo of havo/atheneum. In deze klassen krijg je toetsen op twee verschillende niveaus. Zo vinden we in de eerste twee jaar uit welk niveau het beste bij je past. Is dat na één jaar al duidelijk? Dan kan je na klas 1 al naar enkelvoudig niveau. In de onderbouw leg je een brede basis en in de bovenbouw kies je een profiel met bijbehorende vakken. De profielen zijn: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Dat profiel bereid je voor op het hbo. De havo duurt 5 jaar.

Atheneum

Vanaf klas 1 leer je op het atheneum al kritisch denken bij filosofie en doe je onderzoek bij het vak Wetenschap. Je wordt namelijk voorbereid op de universiteit. Daarom investeren wij extra in kennis, wijsheid en onderzoeksvaardigheden. We willen onze leerlingen uitdagen. De echte bollebozen kunnen vanaf de tweede klas masterclasses volgen aan de universiteit van Twente. Daar leer je hacken of je eigen app ontwerpen. Ook krijg je college over bijvoorbeeld event-management, psychologie, nanotechnologie en ondernemerschap. En ben je daar goed in? Dan kan je vanaf klas 5 zelfs een honoursprogramma volgen aan de universiteit. In de vierde klas kies je een profiel: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Het atheneum duurt zes jaar.